Followers

Sunday, May 22, 2011

~ hidayah comel

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah,bersyukur kepadaNya kerana masih dikurniakan nikmat iman dan islam hingga ke saat ini.Allahummasollli'alamuhammad..


baru saja pulang dari kelas adab..last klas utk madah adab,moga-moga sedikit sebanyak dapat membantu diri ini,insyallah..teringat td ketika ditanya oleh ustaz maksud sesetengah perkataan,ramai yang tak boleh jawab.."tulah,study sebab nak exam je.."terkena dengan kata-kata ust=)




ustaz : apa maksud "khaaibiina"?
kami : emm,"sia-sia" je ust bgtahu
ustaz : kamu ni,sia-sia je ana bgtahu....
(^_^)




kami,student AFMG memang diwajibkan boleh pilih utk mengambil madah agama selain madah sciences,dan semuanya madah kena skor..means,klu tak lps madah agama tak boleh naik tahun...agak sadis utk difikirkan,tapi bila fikir2 blik,bnyk benda gak yg dpt..pape pun moga Allah permudahkan...


setahun lagi dah berlalu..Alhamdulillah,tahun 2 dah berakhir..tinggal nak exam je lg dlm mse 3 mnggu=)  perasaan yg sgt bahagia dan insyallah dgn izinNya bln 9 ni naik thn 3.Memang terasa sekejap sgt masa berlalu.Rasa mcm baru semalam buat babak salam perpisahan terakhir,dan skg dah nak sampai episod jejak kasih..tket semua pun dah setel..tnggal nak tnggu masa je..insyallah,ad rezeki boleh kembali ke tanah air=)


dalam keadaan study leave mcm ni,pengurusan masa mmg agak kritikal..kelas dah xde dah,nasib baiklah tuisyen ada lg,so dah terisi jugaklah sedikit sebanyak masa yang ada..tp,kdg2 mengadap buku 24/7 pun boleh wat pening kepala..rasa berpinar-pinar je mata ni..teringat lak pg td gurau-gurau ngn rumate;



saya : pg td bgn rasa mcm kena tumbuk je orbit mata ni,mcm xley bkk mata sblh..ad pape jd ke smlm?
dia   : yelah kot,ak rasa buku lali lima ak skit smcm je=) 




adoila...mcm-mcm. Pagi td ada kelas metabolism,last class..Alhamdulillah..abes klas meta,trus g tuisyen..mmg dah kebiasaan blik tuisyen..mcm-mcm lagu dah berbunyi kt perut ni.8 hours without food ingestion,glycogen storage pun dah x bpe nk ckup dah..nak cari rezeki,xsnggup nak menunggu,so..blik rumah je lah..masuk blik,nmpak katil lg best drpd mknn,jwbnye.....tulah rutin hari-hari.mata lebih dilayan daripada perut..apa taknya semua student kt sini cute2 blake(^_^)




sedikit perkongsian;


dalam Al-Quran,ada bnyak ungkapan motivasi,antaranya-bersegeralah-berlumba lumbalah-bersabarlah-bersunguh sungguhlah-kuatkanlah kesabaranmu-


dalam proses menuntut ilmu,seringkali kita di duga...dari sekecil-kecil dugaan hinggalah yg sebesarnya. sbgai contoh; kadang-kadang datang perasaan malas yang tak tau asal usulnya,nak baca buku mls,nak bsuh baju mls,nk msk mls..rasa mcm nak tidur je....so,selalulah berdoa mntk dijauhkan dr perangai-perangai pelik ni..nak tau doanye? amlkanlah baca mathurat pg dan ptg...lagi-lagi belajar dalam bidang perubatan ni tak semestinya utk org yg genius,tp khususnya utk org yg rajin=) belajarlah bersungguh-sungguh sbb sy nak jd great doc suri rumah. Apa-apa kerja pun,bersegeralah dan bersungguh-sungguhlah dalam melakukannya.walaupun,kdg2 rasa mcm lenguh dah segala joints nak lukis cell kecik-kecik,nmpak mcm mudah..bulat-bulat je..tp still memerlukan kesabaran yg tinggi...lukis cells ke,muscles ke,enjin ke..pape je lah..yg penting sabar.(^_^)




"2 nikmat yang sering manusia lupa; nikmat kesihatan dan masa lapang"







1 comment:

up kakurakawa said...

ha3 lawak la u makcik :P
betul2...mathurat mcm healing curse. pstu bc skali ngan maksud, waaaaaa...buleh nanges wa der :P