Followers

Sunday, August 7, 2011

selepas pendahuluan*

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


syukur Alhamdulillah,diri ini masih lg bernyawa hingga ke saat ini=)


wah,dah cukup bersawang da blog ni....dan skg ble nk menulis blik,rse mcm kekok pulak...kli ni kte try ea..


Alhamdulillah,exam semuanya dah habis dan skrg sedang berdebar-debar tnggu result,em..yang ni mmg kena tawakal habisla,insyAllah..Dia akan bg yg terbaik,kn? (^_^)


dan yang paling best lagi,sy sudah berada di rumah pada saat ini..huhu,di terengganu,malaysia...habis exam 28 hb lepas dan pd malamnye terus tembo blik...mmg da rindu tahap ZZZ da tu, sampai di rumah,ada wat sedikit tahlil untuk arwah nenda,dan semua family ada..sgt2 best dpt kumpul semua sekali=)
sehari sebelum Ramadhan sempat lg ziarah kawan baik mse muda-muda dulu..(skrg pun baik lg..) kawanku yang tu da dapat anak sorang da..huhu,kte je la yg masih membujang,hehe...tulah nak ckpnye rezeki dan takdir masing-masing...dan..dan..dan...seperti yang anat biasalah,saat ini,hari isnin,jam 8 pg..semua org ke sekolah,cuma yg bezanya,kali ni sy xduk rumah sorg2 sebab ada angah n atang..so ada kwn jgk la.


________________________________

sedikit perkongsian*

di hari akhirat kelak..3 golongan manusia dipersoalkan oleh Allah swt. Golongan tersebut ; orang yang 'alim (ulama'),orang yang beribadah ('abid) dan orang kaya yang beriman. Setiap seorang ditanya tentang amalan masing-masing.

-ulama' menjawab : di dunia aku memang mengajar manusia ilmu-ilmu agama,tapi jika tidak ada orang yang menyediakan satu pusat atau pun masjid sebagai tempat untuk aku mengajar..aku susah untuk menjalankan tugasku.
-'abid menjawab : sepanjang hidupku memang aku beribadah kepada Allah dengan setulus hatiku..tapi jika tidak ada orang yang 'alim yang mengajarkan aku cara beribadah kepada Allah,aku tak kan tahu caranya.

maka setelah dihitung dan dihisab setiap amalan,masuklah orang kaya yang beriman kedalam syurga mendahului para ulama' dan 'abid.

jelas-jelas kita nampak..mengumpul harta dan membelanjakan ke jalan Allah,jalan dakwah dengan tulus dan ikhlas begitu besar nilainya di sisi Allah. Di bulan puasa ni,jika ada rezeki lebih di rumah utk iftor,tak salah pun kalu kita sedekahkan sedikit untuk jiran tetangga..kongsi serba sedikit apa yang kita ada...wallahu'alam.

_________________________________

berada di rumah memang amat best,spe setuju,sila angkat kening..dapat kumpul satu family,kacau adik-adik..dengar si budak kecik izzah ckp byk..kadang-kadang barru tersedar rupa-rupanya adik-adik sy semuanya dah besar blake,dah boleh berdikari dah. kalau dulu,izzah nak pkai telekung pun terkial-kial..tp skrg semuanya dia buat sendiri,sampaikan nk lipat kain telekung pun dia buat sendiri..dan boleh pulak di tanya.." bakpe sy lipat baju semayang lmbat sgt?.." tulah adik bongsu sy..kalau solat skrg ni pun dah boleh ikut dah..dulu,solat 2 rakaat pastu cabut lari pg main..solat terawih pun dia ikut,smpai tersengguk-sengguk dia thn ngantuk..lawak pun klu kite tgk..haih..skrg ni dia belajar nak puasa lak,puasa nasi je la..yang ain tak. Kalau pagi-pagi sebelum pg sekolah,sy offer dia nak bwk bkl air,boleh pulak dia ckp.."saya puasa hari ini,saya malu nk bawak air,kekg kawan-kawan sy kabo sy dok puasa.." adoila izzah ni..mcm-mcm...

atang pulak dah jd macam belon da..klu kite tnye knp dia gemok sgt,dia jwb "ummi bagi atang mkn byk sgt,atang mkn je lah.." ada je benda nak bg orang tergelak. pernah satu hari sebelum  dia pg sekolah,dia mntk pakaikan necktie..mana la kite ni reti..puas pusing-pusing necktie tu,main ikat ikut suka ati je...at last dia ckp "dok jadi along wat,jadi sket je.." tak terkata rasa dgr dia jwb cmtu..dok pdn kecik nak komen org besar..tp yang best nye atang ni,kite mntk tolong la pape pun,dia akn buat..satu pun tak bantah..kalau haziq lain sket,kte mntak tolong and then tak cakap pape..nnt dgr la dia ckp "dok kata terima kasih pun..

ok..rasa mcm da ketandusan idea..nk mntk diri dulu...selamat berpuasa (^_^)





2 comments:

izzah said...

Dah blk mesir ke lum?slamat hari raya yek...xdpt nk beraya ngan along....

ummuhabibahsulaiman said...

xblik lg..slmt hari rya utk angah jgk=) emm,along pun dah lme x blik umah nnek..

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?cff328e94cdf0e8b5260d194642bbbdc