Followers

Wednesday, July 14, 2010

~ warna warni kehidupan ~

Assalamualaikum wbt


Segala puji bg Allah Tuhan sekalian alam di atas segala nikmat yg Kau kurniakan kepada hambaMu yg hina ini.
Seperti biasa di saat2 ini berseorangan di rumah sambil ditemani org2 yg bercakap dlm tv saje..hehe..


Semalam ketika melihat rancangan Buletin Utama, berita tentang seorang wanita dibunuh dan dibakar begitu terkesan dihatiku. Motif pembunuhannya masih tidak diketahui. Reaksiku ketika itu hanya mampu mengucap panjang. Semoga mana2 individu yg melakukan semua ini mendapat hidayah drpd Allah. Hampir setiap hari chik (nenek ana) akn dtg ke rumah ana memandangkan rumah kami hanya bertentangan. Biasanya chik akn hantar makanan. Dalam beberapa hari lepas,Chik ad bgtau kalau bosan duduk kat umah,datanglah umah chik..huhu..Ana ni jenis x berapa nk suka keluar rumah sebab utamanya kerana takut orang jahat..ana lebih rela duduk dlm rumah 24jam drpd keluar pergi mane2..lagipun,bila seorang perempuan melangkah setapak keluar dr rumah,1001 mcm fitnah boleh berlaku keatasnya..emm,xtau lah..bagiku org2 mcm ni lebih bahaya drpd makhluk2 halus yg kite x nmpak. kenapa ek? Sebab makhlik2 yg x nmpak ni,klu kita baca ayt2 Al Quran mereka akn takut dan lari tapi manusia jika hati sudah gelap dan xdapat hidayah drpd Allah,bacalah pape pn xde kesan gak...Semoga kita tergolong drpd org yg sentiasa mendapat hidayah drpdNya..amiin.
emm,mcm mane yek nak tau hati kita masih lagi lembut dan terjaga?? bila kita masih lagi mampu mengalirkan air mata keinsafan,tulah tandanya hati kita masih lagi lembut dan terjaga..So,jgnlah segan silu utk mengalirkan Air matamu krnNya..huhu


Semalam ketika melihat satu rancangan di tv ni, ana tertarik dgn input yg diberikan.
Firman Allah yg bermaksud.."dengan mengingati Allah,hati akn menjadi tenang"
Memang ayt ini sememamngnya familiar sgt kita dengar..tp nk gtau gak...hehe
Apa pentingnya hati yg tenang?? Hati yg tenang tidak akn dpt diganggu gugat oleh mana2 jin dan syaitan. Syaitan x akn dpt menggoda manusia tersebut. Hati yg tenang dpt berfikir dengan waras. Setiap ayat Al Quran dijaga oleh malaikat,jika kita juga mengamalkan ayat Al Quran,InsyAllah kita juga akn sentiasa dalam jagaan malaikat..Bila hati tenang,hidup gembira.Wlaupun ada masalah yg dtg,kita dpt menyelesaikannya dengan tenang berpandukan akl yg waras yg telah dikurniakn oleh Allah..betapa indahnya memiliki hati yg tenang. Senang je kn? Ingatlah Allah selalu...

emm..mnggu lepas abh dh bg keizinan pdku..tp lepas je hari tu,abh dh xd ckp pape dh psl 2...so ana pn wt senyap je lah. Td dayah bru je pas call,ceria je dy ek..dayah plan ngn widat nk g pejabat MARA..dayah ckp kot2lah ad rezeki boleh apply biasiswa..InsyALlah,kita semua kan dpt biasiswa nnt,amiin..

hujung mnggu ni lak,ummi ajk pg sekolah dy. Ummi mtk tolong hiaskan bilik BBM sekolah. Biasalah,bila balik rumah,kena jd cikgu jap. Mula2 isi buku rekod kemajuan student,type nama student...huhu..mcm nilah,dah nama anak cg kn? Abah pulak mtk tolong buat slide utk presentation nk mengajar kt surau..pasni boleh jd pendakwah lak yek..haha...best duk kt umah ni kan..bnyk benda boleh buat..klu adk2 blik,boleh main ngn adk2 lak..=) acik pn ad call semalam mntk g jenguk dy,yg ni x sure lah..klu lah ummi abah free,bley lah kn..mcm2 acik criter semlm,smpaikan terputus call 3x..tp sanggup gak call blik nk abeskan criter dy..mcm2 karenah lah adk2 ni,name pun ad adk rmai..

Pg td,abah kejut izzah bgn nk g sekolah..lmbt2 je dy bgn. Mcm 2 lah tiap2 hari. Tp pg ni lain skit,abah umpan dy..hehe..abh ckp klu bgn awl nnt along goreng nugget..terus dy bangun n ckp dy nk bwk bekal nugget bnyk2 kt sekolah hari ni..haha..bdk kecik ni mmg lah..













emm...ni je serba sedikit nk share...warna warni kehidupan =)


SESUNGGUHNYA SOLATKU,IBADAHKU,HIDUP DAN MATIKU HANYALAH KERANAMU YA ALLAH

2 comments:

Helang a.k.a Ashee said...

ummu..comel sgt adik ummu yg kecik tu..:)

ummuhabibahsulaiman said...

hehe...mcm kakak dy gak..