Followers

Friday, February 18, 2011

sedikit cerita~

Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah,sama-sama kita memanjatkan rasa kesyukuran kepada Allah di atas segala nikmat yg dikurniakanNya..Alhamdulillah=)


insyAllah,lagi beberapa hari akn pulang semula utk sambung study yg tertangguh..huhu..sebenarnya perasaan yg masa blik kali ni lain skali dgn blik akhir thn,sbb blik ni bnyk benda nk kena fikir..lg2 pasal study..klu balik akhir tahun,study da abes..fikiran pun tenang je=).Tp sebenarnye sekarang pun tak berapa pasti samada keadaan da selamat ke belum.Hopefully semuanya selamat sebab kelas start 26 Feb ni.So,nak xnak memang kena blik jugak..


semalam,ada terdengar radio..n ada something yang nk dikongsi dgn semua..


bagi setiap orang islam wajib menjaga 5 perkara;
1- agama
2- nyawa
3- akal
4- maruah dan keturunan
5- harta benda


dalam apa-apa keadaan pun kita sebagai seorang muslim wajib menjaga agama kita.Sekarang pun kita boleh tgk sudah ramai org yg menhina agama kita samada secara terang-terangan atau pun secara halus. kita semua tau,yang membezakan kita dgn makhluk lain ialah akal..sebab tulah,kita kena jaga anugerah yg tak ternilai ni.Semua ni nmpak perkaitannya. contohnya,Islam mengaharamkan kita minum arak dan melakukan penzinaan sebab nk suruh kita menjaga akal,maruah dan keturunan kita...


petang td buat aktiviti family bersama-sama..mericih tebu..xtaw la bhs standard panggil apa.tp loghat terengganu,tulah bunyinya...berpuluh btg tebu habis diricih...lenguh la jgk kepala bahu ni,tp suka...huhu=) habis semua keje,sempat lagi main ngn adik-adik,sepupu sepapat...




video






gelagat adik-adik...memang best la ad adik ramai-ramai ni..huhu



1 comment:

hidayah yussof said...

kelakar gila aku tgk abg tam..lompat dlm jubah...lesap dlm jubah ugk kot..org lain duk bwh tanah gak